برای واژه مدیریت تعاریف گوناگونی وجود دارد و هر صاحب نظری تعریفی خاصی از مدیریت ارائه داده است. مدیریت به استفاده درست از علم و هنر در ایجاد هماهنگی همه جانبه بین داشتههای یک سازمان که میتواند شامل منابع مالی یا انسانی یا حتی فیزیکی باشد. در راه رسیدن به یک هدف یا اهداف میگویند. مدیریت در معنای لغوی به معنای اداره کردن میباشد و خود مدیر به معنای اداره کننده است. توجه اصلی و اساسی علم مدیریت بر روی گرفتن تصمیمات صحیح و درست با توجه به شرایط موجود و روابطی که بین هدف های مطلوب میتوانیم تاثیر و اهمیت مدیریت (Managment) برای سر و سامان دادن به کارهای شخصی خودمان حس کنیم. یک مدیریت خوب ستون و پایه اصلی سازمان میباشد و راه رسیدن به خواسته های سازمان را برای ما فراهم میسازد. سوالی که در حوزه مدیریت بسیار پر رنگ میباشد این است که مدیریت یک علم است یا یک هنر؟ آن بخش از مدیریت را که میتوان از طریق تحصیل و مطالعه فرا گرفت را علم مدیریت میگویند و آن بخش که در ضمن کار و همراه با کار یاد میگیریم و خلاقیت ها و راهکارها و اندیشههای مدیران در آن نقش دارد را هنر مدیریت میگویند. یک مدیر خوب و کارآمد باید این دو بخش را با هم داشته باشد. اولین مسئله راجع به مدیریت این است که مدیریت فقط بر فعالیتها و کارهایی که هدفمند باشد تمرکز دارد و طبیعتاً چیزی که نیاز به هدف و تمرکز نداشته باشد نیاز به فرایند مدیریت هم ندارد. حال در ادامه میخواهیم راجع به اهمیت علم مدیریت در زندگی شخصی و تجاری صحبت کنیم…
اهمیت علم مدیریت در چیست؟
در دنیای امروزه و عصر دیجیتال و سرعت بالای زندگی مردم، مدیریت نقش بسیار پر رنگ و مهمی پیدا کرده است و به طوری که حتی اگر در ساده ترین مسائل هم مدیریت خود را از دست دهید دچار بهم ریختگی در کارهای روزمره خواهید شد. پس با توجه به این موضوع اهمیت مدیریت در تجارت و بیزینس ها بیشتر به چشم میآید. در دنیای که میلیون ها و یا میلیاردها حمل و نقل و خرید و فروش رخ میدهد اگر مدیریت درست و منسجمی وجود نداشته باشد به طور عظیمی همه اجزا دچار ناهماهنگی بزرگی میشود. پس علم مدیریت دارای اهمیت بسزایی در زندگی روزمره و لایف استایل میباشد. مدیریت باعث توسعه کسب و کار شرکتها میشود تا زودتر و سریعتر به اهداف و خواسته های خود برسند به طوری که هیچ گروه یا مجموعه ای نمیتواند بدون استفاده از وجود یک مدیر به سمت موفقیت حرکت کند به طور مثال اگر اعضای یک مجموعه را چرخ های یک ماشین در نظر بگیریم، مدیریت نقش موتور آن ماشین را بازی میکند. درک اهمیت مدیریت برای شروع هر کسب و کاری لازم است.
مدیریت چه ویژگی هایی دارد؟
به طور معمول مدیران یک مجموعه یا کارگاه و غیره مسئولیت سرپرستی یک تیم یا تعدادی از افراد را بر عهده دارند که تعداد این افراد میتواند از کم تا زیاد متغیر باشد. هرچه خصوصیات بیشتری از یک مدیر موفق را داشته باشید میتوانید بهتر یک تیم را هدایت و رهبری کنید، به طور کلی مدیریت پنج وظیفه برنامه ریزی، سازمان دهی، اجرا، رهبری و کنترل را بر عهده دارد. اولین و مهم ترین گام یک مدیر برنامه ریزی میباشد. حال با داشتن ویژگیها و وظایف کلی مدیریت این سوال مطرح میشود که ما در سازمان چگونه مدیریت را به بهترین نحو انجام دهیم.
چگونه مدیریت کنیم؟
به طور کلی همه افراد فارغ از سن و سال و جنسیت میتوانند با توجه به تجارت و آموزه هایی که از علم مدیریت دارا هستند مدیریت یک مجموعه و یا یک سازمان را بر عهده بگیرند و از آنجایی که مدیر در سازمان بنابر وظایفش یکی از پر اهمیتترین و تاثیرگذار ترین نقش ها را در محیط کار ایفا میکند پس ملزم به داشتن علم و تجارت کافی در حوزه مدنظر است. حال برای یک مدیریت با ویژگی های فوق میتوانیم از یک سری راهکار استفاده کنیم.
- از یک مشاور کمک بگیرید.
اگر شما در ابتدا مسیر مدیریت قرار دارید یک مشاور خوب و با تجربه میتواند شما را از بسیاری از چالش ها و مشکلات کار آگاه سازد. - مدیریت زمان با استفاده از برنامه ریزی
بهترین و موفقترین مدیران برای تک تک لحظات کاری خود برنامه دارند و از تمام آن به بهترین شکل ممکن استفاده میکنند. - نقاط قوت و ضعف کارکنان خود را بشناسید.
با شناختن نقاط قوت و ضعف کارکنان میتوانید آن ها را در جایگاه مناسبشان قرار دهید. تا بیشترین بهره وری را از آنان داشته باشید. - هدف را کاملاً مشخص و واضح تعریف کنید.
نداشتن هدف را یکی از مهم ترین عوامل شکست مدیران میتوان نام برد. اولین گام شما به عنوان مدیر تعیین هدف خاص و معین شده ای برای کارکنانتان میباشد. - هوش هیجانی خود را تقویت کنید.
همانطور که برای حل مسائل ریاضی به IQ زیادی نیاز داریم برای مدیریت به هوش هیجانی (عاطفی) بیشتری نیاز داریم. - احترام گذاشتن به کارکنان با سابقه
کارکنانی که سابقه طولانی تری در سازمان (حدود 10 سال) دارند (بدون توجه به سن آنها) ممکن است با مدیریت جدید رابطه نزدیکی برقرار نکنند و موجب ایجاد آشفتگی در سازمان شوند. به همین منظور ارتباط سازی با آن ها و درک ناراحتی آن و قدر دانی از زحمات آن ها میتواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند.
همچنین مدیران میتوانند با طرح های تشویقی، تنبیهی و … هم از بروز هرج و مرج در سازمان جلوگیری کنند.
تفاوت مدیریت با مشاغل دیگر
مدیریت به عنوان یک شغل، با بسیاری از شغلهای دیگر تفاوتهایی دارد. در ادامه به برخی از این وظایف که به عنوان یک مدیر باید داشته باید اشاره میکنیم:
- مسئولیت بالا: مدیران مسئولیتهای زیادی در سازمانها دارند و باید تصمیمهای مهمی را درباره راهبرد و عملکرد سازمان بگیرند.
- مهارتهای گسترده: هر شخص در جایگاه یک مدیر باید مهارتهای گستردهای را در زمینههای مختلفی مانند مالی، بازاریابی، منابع انسانی و مدیریت عملیاتی داشته باشد.
- توانایی ارتباطی: مدیران باید توانایی برقراری ارتباط با افراد مختلف را داشته باشند و بتوانند با تیمهای مختلفی کار کنند.
- تصمیمگیری: مدیران باید توانایی تصمیمگیری در شرایط دشوار و پیچیده را داشته باشند و بتوانند تصمیمهای درستی را برای سازمان بگیرند.
- رهبری: مدیران باید توانایی رهبری تیمهای خود را داشته باشند و بتوانند اعضای تیم را به سمت اهداف سازمان هدایت کنند.
- توانایی مدیریت زمان: مدیران باید توانایی مدیریت زمان خود و تیمهای خود را داشته باشند و بتوانند برنامهریزی مناسبی برای انجام کارها داشته باشند.
- توانایی حل مسئله: مدیران باید توانایی حل مسئله در شرایط پیچیده را داشته باشند و بتوانند راهحلهای خلاقانه برای مسائل سازمانی پیدا کنند.
- توانایی تحلیل دادهها: مدیران باید توانایی تحلیل دادههای مختلف را داشته باشند و بتوانند از اطلاعات به دست آمده برای بهبود عملکرد سازمان استفاده کنند.
در این مقاله سعی کردیم شما را از تعریف مدیریت آگاه کنیم. مدیریت در معنای لغوی یعنی اداره کردن و مدیر یعنی اداره کننده. گفتیم مدیریت هم علم است هم هنر. به آن بخشی از مدیریت که میتوانید با مطالعه کردن و تحصیل یاد بگیرید را علم مدیریت میگویند. به بخش دیگری که با خلاقیت و تجربه کاری به دست میآید نیز هنر مدیریت میگویند. اهمیت و ویژگی های مدیریت هم در این مقاله مطرح کردیم و در بخش پایانی راهکارهایی را ذکر کردیم که شما را در نحوه مدیریت کردن درست یاری میکند.
سپاس بینهایت
بیزینس گلوری
مدیریت به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که برای برنامهریزی، سازماندهی، هدایت، کنترل و نظارت بر منابع (از جمله انسانی، مالی، فیزیکی و زمان) در یک سازمان انجام میشود.
مدیریت به عنوان یک فرایند مهم در هر سازمان، به وسیله برنامهریزی، سازماندهی، هدایت، کنترل و نظارت بر منابع، به سازمان کمک میکند تا به بهترین شکل ممکن عمل کند و اهداف خود را به دست آورد.
برای موفقیت در مدیریت، مهارتهای مختلفی مانند مهارتهای ارتباطی، مهارتهای تصمیمگیری، مهارتهای رهبری، مهارتهای مذاکره و مهارتهای مدیریت زمان لازم است. همچنین، مدیران باید توانایی همکاری با دیگران و تشخیص نیازهای سازمان را داشته باشند.